catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és fotóarchívum: a 2013. 11. hét érdekes eseményei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600

szabadsagjog3.jpg

 

Rendszerellenes tüntetés
1988. március 15-én Budapesten a Bem szobornál. A transzparens felirata: "Sajtószabadságot".

Budapest, 1988. március 15.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

25 évvel ezelőtt, 1988. március 15-én zajlott Budapesten az 1956 óta legnagyobb tüntetés a Demokratikus Ellenzék szervezésében a szabadságjogokért.

Az 1980-as évek közepének március 15-i ellenzéki tüntetéseinek egyik jellemzője volt, hogy a részvevők száma évről évre nőtt, de 1986-ig nem haladta meg a becsült 1000 főt. 1987-ben már figyelemre méltó változás történt a tüntetés nagyságrendjében, mert becsült létszáma több ezresre nőtt. A társadalmi elégedetlenség egyik fokmérője volt a Magyar Demokrata Fórum megalakulása is 1987 őszén.
1988 március 15-én tüntetés napján, a kora reggeli órákban a demokratikus ellenzék számos prominens képviselőjénél házkutatásokat tartottak, s lefoglalták az elkészített transzparenseket.
Az 1988. március 15-i tüntetés mégis a Kádár-rendszer addigi legnagyobb ellenzéki tüntetése volt. A rendőrség kora reggel rövid időre előállította Molnár Tamás, Pálinkás Róbert, Nagy Jenő, Rácz Sándor, Gadó György, Demszky Gábor, Solt Ottilia, Haraszti Miklós budapesti lakosokat, de később elengedték őket.

szabadsagjog2.jpg

 

Nemzeti zászlóval, valamint "Egyesülési Szabadságot!" és "Valódi Reformokat!" feliratú transzparensekkel vonuló fiatalok a március 15-ei ünnepségek alkalmával a Parlament előtt.
Budapest, 1988. március 15.
MTI Fotó: Varga László

A tömeg a Petőfi téren gyülekezett, majd a Petőfi Sándor utcán át a Batthyány-örökmécseshez vonult, ahol az őrizetbe vett Demszky Gábor beszédét Hodosán Róza olvasta fel. A tüntetők a "demokrácia" jelszót skandálták, sajtószabadságot és igazi reformokat követelő transzparenseket vittek. A következő állomás a Parlament melletti Kossuth szobor volt. Ekkorra a tömeg már mintegy tízezres méretűre duzzadt. A szobor talapzatáról Tamás Gáspár Miklós mondott beszédet. Nyilvános tüntetésen 1956 óta először hangzott el Kádár János távozásának, szabad választásoknak, többpártrendszernek és új alkotmánynak a követelése. A Bem József téren Pákh Tibor beszélt, illetve Nagy Jenő előállítása miatt a Demokrata 12 pontját Martin Ferenc olvasta fel. Este, a hagyományoknak megfelelően, volt egy második tüntetés is, melyen a tömeg a Lánchídon át a Budai Várba vonult. Mindkét demonstráció békésen zajlott le, a rendőrség tömegoszlatással nem avatkozott be.

szabadsagjog.jpg

 

"Egyesülési szabadságot!"
és "Valódi reformokat!" feliratú transzparensekkel, valamint nemzeti zászlóval vonulnak demonstráló fiatalok, a Kossuth téren.

A háttérben, a Néprajzi Múzeum épülete.
Budapest, 1988. március 15.
MTI Fotó: Varga László

Az 1988. március 15-i tüntetés fontos része a rendszerváltáshoz vezető folyamat kezdeti történéseinek. Két hét elteltével, március 30-án alakult meg a Fiatal Demokraták Szövetsége, majd május 1-jén a Szabad Kezdeményezések Hálózata, mely a Szabad Demokraták Szövetsége közvetlen elődje volt.
Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a [email protected] címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az [email protected] címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com