catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Grossmann Gusztáv gépészmérnök, röntgenfizikus a Sajtó- és fotóarchívum 2013. 32. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600
Grossmann Gusztáv gépészmérnök, röntgenfizikus, akinek kutatásai alapján készült az első gyakorlatban alkalmazható, rétegfelvételre alkalmas tomográf, 135 éve, 1878. augusztus 10-én született.

Tanulmányait a budapesti Műegyetemen kezdte, majd a zürichi műegyetemen folytatta, ahol 1900-ban szerzett diplomát. A következő évben már a berlini Siemens-Halske cég alkalmazásába állt, és közben behatóan foglalkozott a röntgenfizika és -technika kérdéseivel. A kiváló szakembert 1915 és 1918 között a Simens bécsi lerakatának, 1924-ben pedig a berlini gyár orvostechnikai részlegének vezetőjévé nevezték ki.
1925-31 között a Siemens Reininger-Veifa cég igazgatója lett, ebben az időszakban fejlesztette ki a ventilcsöves röntgenkészülékeket. 1932-ben visszavonult, hogy minden idejét a tudományos munkának szentelhesse. 1935-ben jelent meg a Lung Tomography című műve, és az ebben lefektetett elvek alapján készült el az első, a gyakorlati céloknak is megfelelő rétegfelvevő röntgenkészülék, a tomograph. Az a probléma foglalkoztatta, hogy bár a röntgensugarakkal sikerült az emberi test belső szerkezetét megvizsgálni, de a néhány irányból készült felvételek nem elegendőek ahhoz, hogy feltárják egy szerv belső szerkezetét. Ezt a problémát igyekezett megoldani a tomográfiás módszerrel. A tomográfia görög elemekből alkotott szó, eredeti jelentése rétegfelvétel. A rétegfelvétel útján nyert kép eltér az általános, röntgenfelvételtől, az emberi testet nem egészben ábrázolja, hanem csak egy kiválasztott szelvényét.
A magyar fizikus által megalkotott szerkezetben a pácienst egy székre ültették, előtte forgott egy film, háta mögött mozgott a röntgensugarakat kibocsátó röntgencső, így készítettek róla rétegfelvételeket. Ezáltal nemcsak be lehetett kukucskálni az emberi szervezetbe, hanem a kiválasztott, mintegy 1-2 cm vastag réteg vizsgálatát is el lehetett végezni a szomszédos testrészek árnyékának kiiktatásával. Ez gyakorlatilag a mai CT-berendezések korai elődjének tekinthető, a későbbi berendezések ezen az elven működnek.
1942-ben tért haza Magyarországra, és az Országos Onkológiai Intézetben dolgozott haláláig. Munkásságának egyik fő célja a hazai röntgenológia technikai és tudományos színvonalának emelése volt. 1951-ben megválasztották a Híradástechnikai Tudományos Egyesület röntgenosztályának elnökévé. 1957. január 17-én halt meg Budapesten.
Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a [email protected] címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az [email protected] címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com